Ennen kalan valmistamista se täytyy kuitenkin liottaa huolella. Liottamisen kestosta on eri variaatioita; jotkut tykkäävät liottaa kalaa 12 tai 24 tuntia, vaihdellen vettä parin tunnin välein, kun jotkut taas liottavat kalaa kaksi tai kolmekin vuorakautta vaihtaen vettä noin 6-8 tunnin välein. Itse päädyin 24 liottamis-operaatioon ja vaihdoin vettä n. 2-3 tunnin välein, jonka jälkeen irroitin terävällä veitsellä kalasta nahan ja paloittelin sen ennen valmistamista suuhun meneviksi paloiksi.
Kalaa valmistaessa päädyin italialaiseen reseptiin, koska heillä on pitkä historia baccalàn valmistuksessa. Baccalà tomaattikastikkeessa on perinteinen ruoka, jota usein nähdään italialaisessa joulupöydässä, "seitsemän kalan fiestassa". Tässä minun muunnelmani kyseisestä annoksesta.
Tarvitset vain:
hyvää oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1/2 pun. paprika kuutioituna
1 dl valkoviiniä
3 tlk Mutti-tomaattimurskaa
700g baccalaa paloiteltuna
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl hienonnettua basilikaa
Suolaa tarvittaessa (muista kalan suolaisuus)
Valmistus:
Kuumenna öljyä isolla paistinpannulla hellan ollessa keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli, sekä paprikakuutiot ja kypsennä niitä, kunnes ne ovat ruskettuneet. Lisää valkoviini ja anna seoksesta haihtua kasaan noin puolet. Lisää tomaattimurska ja pienennä levyn lämpöä. Lisää turskan palat ja anna hautua n. 20 minuuttia.
Lisää hienonnettu persilja, sekä basilika ja tarvittaessa suolaa. Anna hautua n. 10-15 minuuttia ja tarjoile al denteksi keitetyn spagetin kanssa. Tirskauta päälle vielä oliiviöljyä ja koristele persiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti