lauantai 14. helmikuuta 2015

Fiiliksiä Pariisista

Uusi vuosi Pariisissa kuulostaa täydelliseltä...Sitä se voi olla, jos lähdet matkaan hyvin valmistautuneena ja hyvällä taustatutkimuksella. Huonosti valmistautuneena se taas voi latistaa lomafiilistä tai pilata koko loman. Tässä fiiliksiä viime Pariisin reissusta ja vinkkejä paikkoihin, joissa kannattaa käydä.

Meillä siis tapahtui niinkin hauskasti, että menimme loppuillasta Eiffelin tornille odottamaan vuoden vaihtumista ja takaisin lähdettäessä emme saaneet taksia. Siinä pari tuntia ulkona odotettiin ja koitettiin huitoa taksia onnistumatta (kaikki taksit varattuja, miljoona kaupunki ylläri..) Tuloksena kahvilaan siirtyminen ja siellä parin tunnin odottelu, kunnes metrot jälleen kulkivat).

Kaiken kukkuraksi viimeisenä päivänä minulta putsattiin lompakko taskusta ja tämän huomasin vasta taksissa ollessamme matkalla lentokentälle. Soitin hotelliin, jossa sanottiin, että lompakko on heillä tallessa, ei muuta kuin u-käännös ja kiireessä takaisin hotellille. Hotellilla aula-täti osoitti laukunsäilytys-tiloja ja näytti punaista laukkua, jonka piti olla minun lompakkoni. Kielimuuri.... Siis ei jumalauta..

Sinä aikana taksikin oli kerennyt lähteä hotellin edestä, lopulta myöhäistyimme lennolta ja jouduimme ostamaan uudet lentoliput pariikin otteeseen ja lisäksi ottamaan muutaman lisäyön hotellista ja kaikkea muuta pientä kivaa.. jouduimme pyytämään Suomesta asti apua, että selviäisimme kotiin asti. (kiitoksia myös Iberian lentoyhtiölle "erittäin hyvästä ja asiakaslähtöisestä palvelusta) Voit lukea koko paskan kokonaisuudessaan, mitä jouduimme kestämään osoitteessa: http://bella-gold.blogspot.com.es/2015/01/iberia-worst-airline-in-europe.html (huom.teksti englanniksi)

Mutta kaikesta negatiivisesta huolimatta Pariisi oli juuri sellainen kuten kuvittelin. Historian pystyi suorastaan aistimaan kaduilla kävellessä, kulttuuria oli kaikkialla. Muotikaupungissa kaikki olivat hyvin pukeutuneita. Arkkitehtuuri ja taide oli kaunista. Ruoka ja viini oli erinomaista. Olin kyllä tutustunut ranskalaiseen ruokakulttuuriin ja klassista ranskalaista valmistanutkin, mutta onhan se ihan eri fiilis syödä sitä siellä, kuin omassa kotipöydässä tai lähimmässä paikallisessa "ranskalaisessa ravintolassa" - Onhan se niin, että aitoa ranskalaista ei saa kuin vain, ja ainoastaan Ranskasta.






Erityisesti Pariisissa vieraillessa suosittelen latinalaiskorttelissa sijaitsevaa "Vins et Terroirs" gourmet-ravintolaa, joka tarjoilee gourmet-ruokaa todella edulliseen hintaan. Kahden kurssin menu maksoi vain 20e ja vaihtoehtoina oli vajaa kymmenen annosta alkuruokia/pääruokia/jälkiruokia. Itse otin alkuruuaksi salaatin, jonka pääosissa loistivat kylmäsavustettu ankka, sekä roquefort-sinihomejuusto. Siis ehdottamasti paras salaatti, jota olen koskaan syönyt. Pääruuaksi otin seitsemän tuntia kypsennettyä lammasta perunapyreen kera, joka oli aivan uskomattoman hyvää! Kannattaa pistää paikka korvan taakse, jos käyt Pariisissa







Gérard Mulotissa riittää vilkettä
Ranskassa käydessä macaronit ovat ihan must herkku, joita pitää maistaa reissun aikana. Hyvä paikka legendaarisen Laduréen ohella on latinalaiskorttelissa sijaitseva leipomo Gérard mulot, joka on myös kerännyt lukuisia titteleitä erinomaisena leipomona. Mulotista saat myös suklaakonvehdit ja muut ranskalaiset leivonnaiset ja leipomotuotteet,


Tuliaisiksi Pariisista tarttui mukaan 2 pulloa viiniä, 2013-vuosikerran Bordeaux'n Château De Lagarde, sekä Cellier des Dauphinsin Côtes du rhône-punaviini vuosikertaa 2013. Bordeaux on Ranskan suurimpia laatuviinialueita, joista parhaimpia ovat ehdottomasti Châteu-viinit, jotka ovat aina vuosikerta-viinejä. Vuoden 2013 Château De Lagarde sai pronssisen mitalin vuosittaisessa Maconin viinikilpailussa v. 2014 (Concours des grands vins de france). Se on hyvin aromikas ja täyteläinen viini ja sopii erinomaisesti punaisen lihan ja juuston kanssa nautittavaksi. Cellier des Dauphinsin Côtes du Rhône on tumma, voimakas ja täyteläinen viini, joka sopii myös hyvin punaisten lihojen, grilli-ruokien ja juustojen kanssa.


Vinkkejä Pariisiin: Suunnittele ja ota asioista selvää mahdollisimman hyvin etukäteen niin, että matkan varrella ei tule mitään ikäviä yllätyksiä, etkä joudu turvautumaan viranomaisten tai paikallisten apuun (kielimuuri on ajoittain aivan hirveä, vaikka englannin taito onkin viime aikoina parantunut Pariisin alueella, niin muualla Ranskassa se on ajoittain yhä hyvin vieroksuttua.) Monet museot ovat eurooppalaisilla nuorille ilmaisia, niissä kannattaa käydä. Kannattaa myös ennalta tutustua Ranskan ruokakulttuuriin, perinneruokiin/klassikko-annoksiin ja kokeilla aina jotain erilaista joka päivä.

Palaan kyllä vielä Ranskaan, ensi kerralla pidemmäksi aikaa, mutta vasta sitten kuin osaan puhua ranskaa ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti