maanantai 23. helmikuuta 2015

Mitä on Baccalà?

Turska on mielenkiintoinen kala. Mikä siitä tekee mielenkiintoisen? Historiallisesti ainakin se, että sen tiedetään olevan ainoa kala maailmassa, jonka vuoksi ollaan käyty jopa sotia.

Viikinkien tiedetään kalastaneen turskaa jopa yli 3000 vuotta sitten. Tänä päivänä sen kanta on koko ajan pienenemään päin, mutta silti se on suositumpaa kuin koskaan. Turskan kysyntä on kovaa ja se hyvin arvostettua kalaa Euroopassa monipuolisuutensa ansiosta. Lisäksi, että se on käyttötarkoituksissa monipuolinen, sillä on myös useita eri nimiä eri käyttötarkoituksissa. Tuoreena tai pakastettuna se on turska, ilmakuivattuna se on kapakala ja suolattuna ja aurinkokuivattuna se on baccalà.

Baccalaa käytetään paljon Euroopassa ja Välimeren maissa, mutta erityisen suosittua se on Etelä-Italian Campanian maakunnassa, jossa on kaikista kapakalan ja baccalàn kulutus ja legenda kertoo, että siellä on yli 365 tapaa valmistaa kyseistä suolattua ja aurinkokuivattua kalaa. Perinteisesti baccalaa syödään perjantaina, koska katolilaisessa uskonnossa vältetään silloin lihansyöntiä. Sitä nähdään usein myös Italian-amerikkalaisessa joulupöydässä ”seitsemän kalan fiestassa.”

Baccalàsta tulee ainakin itsellä mieleen hieman beef jerkey. Se näyttää todella alkukantaiselta, erikoiselta selviytymis-snäksiltä suoraan Viikingit-sarjasta tai Games of thronesta, mutta silti se on monien ammattikokkien arvostama herkku. Monet ravintolat ovat Amerikassa jopa ruvenneet tarjoamaan sitä asiakkailleen mm. salaateissa, sekä pizzan, voileivän ja raviolin täytteenä.

Kuka tietää, ehkä se liittyy tulevien vuosien aikana trendiruokiin?

Baccalàn valmistus on hyvin pitkäkestoista. Minä en kuitenkaan lähtenyt tekemään sitä itse, sillä sen suolaamisessa tai liottamisessa ja sen jälkeisessä kuivauksessa olisi kestänyt about viikon verran, joten hain sen suoraan kaupasta, mihin niitä olikin ilmestynyt iso kasa. (liekö täällä Espanjassa joku tietty sesonki, jolloin sitä kuluu enemmän? en tiedä). Mutta sen tiedän, että huomenna siitä syntyy jotain herkullista – mitä ruokaa, minkä maalaista? Se on täällä huomenna nähtävissä.


Huomiseen! ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti