Turska on mielenkiintoinen kala. Mikä siitä tekee
mielenkiintoisen? Historiallisesti ainakin se, että sen tiedetään olevan ainoa
kala maailmassa, jonka vuoksi ollaan käyty jopa sotia.
Viikinkien tiedetään kalastaneen turskaa jopa yli 3000 vuotta
sitten. Tänä päivänä sen kanta on koko ajan pienenemään päin, mutta silti se on suositumpaa kuin koskaan.
Turskan kysyntä on kovaa ja se hyvin arvostettua kalaa Euroopassa monipuolisuutensa
ansiosta. Lisäksi, että se on käyttötarkoituksissa monipuolinen, sillä on myös useita
eri nimiä eri käyttötarkoituksissa. Tuoreena tai pakastettuna se on turska, ilmakuivattuna
se on kapakala ja suolattuna ja aurinkokuivattuna se on baccalà.
Baccalaa käytetään paljon Euroopassa ja Välimeren maissa, mutta erityisen suosittua se on Etelä-Italian Campanian maakunnassa, jossa on kaikista kapakalan ja baccalàn kulutus ja legenda kertoo, että siellä on yli 365 tapaa valmistaa kyseistä suolattua ja
aurinkokuivattua kalaa. Perinteisesti baccalaa syödään perjantaina, koska katolilaisessa uskonnossa vältetään silloin lihansyöntiä. Sitä nähdään usein myös
Italian-amerikkalaisessa joulupöydässä ”seitsemän kalan fiestassa.”
Baccalàsta tulee ainakin itsellä mieleen hieman beef jerkey.
Se näyttää todella alkukantaiselta, erikoiselta selviytymis-snäksiltä suoraan
Viikingit-sarjasta tai Games of thronesta, mutta silti se on monien ammattikokkien
arvostama herkku. Monet ravintolat ovat Amerikassa jopa ruvenneet tarjoamaan
sitä asiakkailleen mm. salaateissa, sekä pizzan, voileivän ja raviolin
täytteenä.
Kuka tietää, ehkä se liittyy tulevien vuosien aikana
trendiruokiin?
Baccalàn valmistus on hyvin pitkäkestoista. Minä en
kuitenkaan lähtenyt tekemään sitä itse, sillä sen suolaamisessa tai liottamisessa
ja sen jälkeisessä kuivauksessa olisi kestänyt about viikon verran, joten hain sen suoraan kaupasta, mihin niitä olikin ilmestynyt iso kasa. (liekö täällä Espanjassa joku
tietty sesonki, jolloin sitä kuluu enemmän? en tiedä). Mutta sen tiedän, että
huomenna siitä syntyy jotain herkullista – mitä ruokaa, minkä maalaista? Se
on täällä huomenna nähtävissä.
Huomiseen! ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti